Modespecialisatie en trendstudie, iets voor jou?

De opleiding Modespecialisatie en trendstudie wil jouw kennis en vaardigheden voor het realiseren van kledij en accessoires en het retoucheren ervan verder uitdiepen. Je bestudeert en realiseert kledij voor mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en lichaamsbouw, gesitueerd in de couture tot de confectie en in alle genres. Ondermeer door de intense samenwerking met het arbeidsveld worden de lesinhouden voortdurend up-to-date gehouden. Je ontwikkelt je oplossingsgericht talent als modellenmaker en je vaktechnisch inzicht. Je leert met patroondelen een ontwerp vertalen naar een driedimensionale vorm of een bestaand product aan te passen aan de lichaamsbouw van de klant.

Wanneer je je beroepsgerichte vaardigheden op het gebied van het realiseren van mode en het uitvoeren van complexe retouches verder wilt verfijnen, dan is Modespecialisatie en trendstudie jouw studierichting.

VOOROPLEIDING 

De logische vooropleiding is de derde graad bso Moderealisatie en -verkoop. Wanneer je het studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad of het diploma secundair onderwijs in een studierichting van het studiegebied Mode hebt behaald, dan kan je dit specialisatiejaar volgen. Wanneer je het studiegetuigschrift of diploma in een ander studiegebied hebt behaald, dan is er een gunstig advies van de toelatingsklassenraad nodig.

LESSENTABEL 

VAKKEN 7e jaar
BASISVORMING  
Engels 1
Frans 2
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Maatschappelijke opvoeding 2
Nederlands 2
Plastische opvoeding 2
VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING  
Mode 17
• Realisatie  
• Retouches  
• Trendstudie en styling  
• Vormgeving  
Stage 4
TOTAAL 34

 

WAT MAG JE VERWACHTEN? 

Basisvorming

Je krijgt wekelijks 13 uur algemene vakken. In dit pakket zijn 2 uur plastische opvoeding inbegrepen. In de lessen plastische opvoeding schets, teken en schilder je en geef je driedimensionaal vorm naar de natuur (fauna, flora, menselijke figuur) en naar objecten uit de ons omringende wereld. Deze vorm- en kleurkennis pas je onmiddellijk toe in de modevakken. In de lessen Nederlands ligt de nadruk op functionele communicatie in het kader van een beroepsopdracht. In de lessen Frans en Engels ontwikkel je verder je basiskennis en ligt de focus op zelfredzaamheid.

Vakken van de studierichting

Je krijgt wekelijks 17 uur modevakken. Je loopt bovendien 4 weken stage.

  • Mode

Je ontwikkelt inzicht in productierijpe patronen en je leert een patronenarchief gebruiken. Vertrekkend van deze productierijpe patronen, realiseer je zelfstandig diverse kledingstukken met aangepaste moeilijkheidsgraad. Daarbij voer je zelfstandig de meest geschikte technieken uit aan de hand van instructiefiches. Je leert complexe retouches uitvoeren in diverse materialen.

Je bestudeert modetrends, kleuren en stijlen. Je leert hoe je een klant advies kan geven bij het samenstellen van een complete gelegenheidsoutfit.

  • Stages

Tijdens de stages (2 blokstages van 2 weken) maak je kennis met de bedrijfswereld. Je kiest zelf 2 stageplaatsen die nauw aansluiten bij de aard van de studierichting zoals een bruidswinkel of een haute-couturezaak. Tijdens de stages wordt je kennis en ervaring uit de lessen op school verder uitgediept en aangevuld met werkervaringen. Ook de sociale omgang met de stagementor (werkgever), de collega’s en de klanten is heel belangrijk.

Optioneel: bedrijfsbeheer

Wie het getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer wil behalen, kan kosteloos naschools de lessen volgen. Het gaat om 2 lestijden per week in het 6de en 7de jaar.

TOEKOMST 

Wanneer je slaagt, dan behaal je het diploma secundair onderwijs. Het 7de specialisatiejaar Modespecialisatie en trendstudie biedt kansen op tewerkstelling als modellenmaker, in de industriële retouches, bij een zelfstandige naaister of in een retouchezaak. Je kan aan de slag als medewerker in een modebedrijf, als assistent bij een modeontwerper of kleermaker, als medewerker in een kostuumafdeling van theatergezelschappen, stylingstudio's of productiehuizen, …

Je kan je verder bekwamen in de Se-n-se opleiding tso Creatie en patroonontwerpen.

Andere overgangen zijn ook mogelijk.