Publiciteitsgrafiek, iets voor jou?

De studierichting Publiciteitsgrafiek richt zich op de grafische arbeidsmarkt. Dat is de wereld van ondermeer affiches, logo’s, illustraties en verpakkingen. Je volgt hierbij de actuele en nieuwste publicitaire trends.

Wanneer je bereid bent om je creatieve publicitaire ideeën te combineren met technische kennis en vaardigheden, dan is Publiciteitsgrafiek jouw studierichting.

VOOROPLEIDING 

De logische vooropleiding is de tweede graad bso Publiciteit en etalage. Ook na een andere tweede graad bso, kso of tso en mits je voldoende gemotiveerd bent, kan je starten in deze studierichting.

LESSENTABEL 

VAKKEN 5e jaar 6e jaar
BASISVORMING    
Engels 1 1
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Maatschappelijke vorming 2 2
Nederlands 2 2
Wiskunde 0 1
VAKKEN VAN DE STUDIERICHTING    
Kunstinitiatie 2 2
Publiciteitsvormgeving    
• Fotografie en zeefdruk 3 3
• Grafisch ontwerp 4 3
• Illustratie 3 3
• Instrumentaal tekenen 2 1
• Toegepast computergebruik 2 2
Stage 0 2
Studie van de publiciteit 2 2
Waarnemingstekenen    
• Figuurschetsen 2 2
• Constructief schetsen 1 0
• Waarnemingstekenen 2 2
TOTAAL 34 34

 

WAT MAG JE VERWACHTEN? 

Naast de basisvorming krijg je wekelijks een groot pakket uren kunst- en praktijkvakken in de kunstateliers.

Waarnemingstekenen

Dit is het basisvak. Via schetsen, tekenen en schilderen leer je de vormen en kleuren kennen van zowat alles wat ons in de wereld omringt. Interessante vormen uit de natuur, voorwerpen en de menselijke figuur komen aan bod. Deze vorm- en kleurkennis pas je onmiddellijk toe in de lessen publiciteitsvormgeving.

Publiciteitsvormgeving

  • Grafisch ontwerp

Je ontwerpt affiches, logo’s, verpakkingen, covers van tijdschriften, advertenties, wens- en uitnodigingskaarten en folders. Lay-out of het combineren van beelden (foto’s, illustraties) en typografie (tekst, lettertypes, letterformaten) is heel belangrijk. Schetsend, tekenend en schilderend zet je je ideeën op papier. Deze ideeschetsen zet je met behulp van de Mac-computer om in presentatietekeningen. Dat is het ontwerp dat je aan de klant of opdrachtgever laat zien. Je leert hoe je het definitieve idee drukklaar maakt.

  • Toegepast computergebruik

In de lessen toegepast computergebruik maak je kennis met de grafische computerprogramma’s InDesign, Illustrator en Photoshop. Toegepast computergebruik ondersteunt het vak grafisch ontwerp.

  • Illustratie

In de lessen illustratie leer je de verschillende soorten illustraties kennen. Je houdt bij het ontwerpen rekening met de boodschap van de illustratie en de doelgroep (kinderen, jongeren, volwassenen). Je maakt illustraties met potloden en kleurpotloden, markers (stiften), olie- en pastelkrijt, pen en inkt, acrylverf, ... Daarna bewerk je deze illustraties eventueel verder met de computer.

  •  Instrumentaal tekenen

De lessen instrumentaal tekenen ondersteunen de andere publicitaire vakken. Het ruimtelijk inzicht wordt gestimuleerd. Je leert eenvoudige plantekeningen maken en lezen. Je tekent twee- en driedimensionale meetkundige basisconstructies in functie van het ontwerpen van logo’s en verpakkingen.

  • Fotografie en zeefdruk

In de lessen fotografie leer je fotograferen met een professioneel digitaal fototoestel. Je maakt fotoreportages rond specifieke onderwerpen en in functie van publicitaire opdrachten.  De foto’s bewerk je met het computerprogramma Photoshop.

Zeefdruk is een grafische doordruktechniek. Je drukt kleine oplagen in één of meerdere kleuren. Je drukt op karton, stickerpapier, T-shirts, ... In beide vakken leer je zowel technische kennis als  praktische vaardigheden.

Studie van de publiciteit

In de lessen studie van de publiciteitleer je de noodzakelijke achtergrondinformatie over de wereld van de reclame en publiciteit. Je bekijkt het grafisch productieproces stap voor stap. Je krijgt inzicht in de werking van publiciteitsbureaus en drukkerijen. Je leert de kostprijs van drukwerk, papiersoorten en drukinkten kennen. Je verwerft de technische kennis om vlot gebruik te kunnen maken van de computer en de randapparatuur (scanner, printer).

Kunstinitiatie

De lessen kunstinitiatie leren je hoe kunstenaars je zijn voorgegaan en je kunnen inspireren. Naast voorbeelden uit de schilder-, bouw- en beeldhouwkunst bestudeer je de grafische kunsten (hout- en linosnede, etsen) en voorbeelden uit de publiciteitswereld (affiches, logo’s). Je leert deze kunstwerken bekijken, ontleden en bespreken volgens onderwerp, techniek en compositie.  Je leert hoe je wat je ziet kunt toepassen in je eigen ontwerpen.

Stage

In het 6de jaar ga je 2 weken op stage. Op die manier maak je kennis met de bedrijfswereld. Jouw stagebegeleider zoekt voor jou een geschikte stageplaats. Tijdens de stage wordt je kennis en ervaring uit de lessen op school verder uitgediept en aangevuld met werkervaringen.

 

TOEKOMST 

Wanneer je slaagt, dan behaal je het studiegetuigschrift van de derde graad bso. De studierichting Publiciteitsgrafiek bereidt je voor op een beroep in de grafische sector. Tewerkstelling is mogelijk in reclame-, ontwerp-, illustratiebureaus, beletteringsbedrijven, verpakkingsnijverheid, (zeef)drukkerijen, ....

Je kunt verder studeren in het 7de specialisatiejaar bso Publiciteit en illustratie. We raden je dit aan omwille van de extra praktijkervaring die je opdoet. Je maakt verder kennis met de bedrijfswereld via de stages.