Inleefproject naar Zambia

Project Zambia

In juli 2019 trekken we met een groep van maximum 10 personen (leerlingen en leerkrachten uit het TIHF) richting Mansa, een stadje in het noorden van Zambia (Zuidelijk Afrika). Dit voor een periode van ongeveer 3.5 weken.

In Mansa zullen we ons inzetten om samen met de plaatselijke Salesianen (een congregatie van Don Bosco) vrijwilligerswerk op ons te nemen:

  • Enerzijds zullen we werken aan een project ten voordele van de plaatselijke gemeenschap. Dit project is iets waar men ter plaatse nood aan heeft en waar wij met de groep proberen om financiën voor in te zamelen en dit project ook uit te voeren. Enkele voorbeelden uit het verleden zijn: het aanleggen van een sportterrein, het schilderen en vormgeven van klaslokalen in een schooltje, enz.
  • Anderzijds zullen we mee vorm geven aan de speelpleinwerking en samen met de plaatselijke animatoren activiteiten voorzien voor de jongste kinderen.

Naast dit vrijwilligerswerk zullen we gedurende deze periode leven in de Zambiaanse gemeenschap, de cultuur ontdekken en de ‘couleur locale’ opsnuiven en beleven.

Dit project is geen snoepreisje,  het is niet de bedoeling om in Mansa als ‘toerist’ te leven. We proberen om een meerwaarde te zijn ter plaatse en duurzaam te handelen. Daarom vinden we het belangrijk om een degelijk project te steunen waar de plaatselijke bevolking een voordeel bij heeft. De samenwerking met Jeugddienst Don Bosco is hier erg interessant. Zij hebben nauw contact ter plaatse en kennen de noden van de school/gemeenschap. Zo zorgen we ervoor dat wat we ter plaatse zullen doen, een positieve invloed heeft op het leven van de mensen in Mansa. Dit zorgt ervoor dat het niet louter een reis is voor ons maar een duurzaam project voor alle betrokkenen.

Doel Project Zambia

Met dit project willen we vooral de kans geven aan jongeren om te ontdekken en ervaren hoe het leven in een andere cultuur er aan toe gaat. We zijn ervan overtuigd dat dit een waardevolle meerwaarde is. De indrukken die men opdoet tijdens een dergelijk project blijven vaak een leven lang hangen. Dit heeft een positieve invloed op het omgaan met personen uit andere culturen, andere gebruiken en opvattingen. Het geeft mee vorm aan iemands persoonlijkheid. Het verruimt het wereldbeeld en doet nadenken over wie je bent/wil zijn en wat je belangrijk vindt. Dit zijn zaken die we graag meegeven aan leerlingen maar eerder moeilijk te bereiken zijn in een klaslokaal.

Deelnemers

Een inleefproject zonder deelnemers is uiteraard onmogelijk. Daarom zijn we op zoek naar jongeren die samen met de begeleidende leerkrachten zich het komende jaar zullen inzetten om dit project maximaal te doen slagen.

Concreet is er plaats voor 6 à 7 leerlingen. Indien er meer kandidaten zijn dan vrije plaatsen, zullen we genoodzaakt zijn om er de meest geschikte kandidaten uit te pikken. Daarom vragen we aan geïnteresseerde leerlingen om het kandidaat-formulier in te vullen en te mailen naar inleefproject@tihf.be. Dit formulier kan je vinden via www.tihf.be. We vinden het belangrijk dat deelnemers met de juiste ingesteldheid en realistische verwachtingen vertrekken. Daarnaast hechten we belang aan een flexibele ingesteldheid, engagement en open visie ten opzichte van andere culturen.

Dit dient ten laatste op maandag 14 mei verstuurd te worden. Indien een hoge respons, vinden er selectiegesprekken plaats op 16 mei. De uiteindelijke samenstelling van de groep wordt eind mei bekend gemaakt.

Kostenplaatje

Aan dit project is ook een kostenplaatje verbonden. Enerzijds is er de basisprijs van €1800. Inbegrepen in deze prijs zijn: het vliegtuigticket, de huisvesting en het eten ter plaatse gedurende drie weken, een toeristische uitstap en de ondersteuning van Jeugddienst Don Bosco.

Bijkomende kosten zijn onder meer: internationaal paspoort, visum om Zambia binnen te gaan, inentingen, zakgeld ter plaatse… Alles in rekening gebracht is de richtprijs voor dit inleefproject op ongeveer €2000 geschat.

We beseffen dat deze kostprijs niet min is. Daarom vinden we het belangrijk dat de deelnemers een jaar voordien weten dat ze mee kunnen gaan. Op die manier kan een vakantiejob eventueel een stuk van deze prijs financieren. Daarnaast zullen we als groep ook een aantal financiële projecten doen. Enerzijds om het project ter plaatse te ondersteunen, wat nog steeds op de eerste plaats staat. Daarnaast willen we ook moeite doen om financiële acties op poten te zetten waarmee we kostprijs voor de deelnemers wat kunnen naar beneden brengen. Hier zal uiteraard ook de inzet van de groep (en individuele personen) belangrijk en een bepalende factor zijn.

Het betalen van deze kostprijs zal in schrijven verlopen. Op vier momenten doorheen het schooljaar 2018-2019 (Oktober – December – Februari – Mei) vragen we een vierde van de kostprijs (€450) over te schrijven.

Infomomenten

We kunnen ons voorstellen dat jullie wel wat vragen hebben omtrent allerlei aspecten van dit inleefproject. Deze willen we dan ook graag beantwoorden, zodat jullie ten volle geïnformeerd zijn. Hiervoor voorzien we volgende infomomenten:

  • Leerling-infomoment: woensdag 2 mei om 12u30
  • Ouder-infomoment: dinsdagavond 8 mei om 19u00

Indien er vragen zijn maar deze kunnen niet gesteld worden op één van deze momenten, kunt u steeds contact nemen met ons. Op die manier kunnen we deze alsnog beantwoorden. Dit via inleefproject@tihf.be.

Het engagement

Van de deelnemers verwachten we een zeker engagement. Enerzijds willen we een project ter plaatse uit de grond stampen/steunen. We verwachten dus inzet om een budget samen te rapen om een verschil te kunnen maken ter plaatse.

Daarnaast willen we de deelnemers voorbereiden op het inleefproject, op wat ze zullen zien, voelen, denken, enz. rond de andere cultuur en de ervaring.  Hiervoor organiseren we gedurende het schooljaar 2018-2019 een drietal tweedaagse weekends en ook nog een terugkommoment. Zo kunnen we dit avontuur ten volle aangaan.

Wij kijken alvast enorm uit naar deze verrijkende ervaring!

Tot gauw

Jochim Mergaert, Ansofie Lust, Jozefien Verstraete

Leerkrachten TIHF De Maricolen Brugge